...
Loading...
Produktet tilføjes til kurven - vent venligst

Dette kan tage op til 20 sekunder

Gratis levering på ordrer over 299 DKK

Vedligehold Sildebensbord

Har du et sildebensbord, og du ønsker at vedligeholde den, måske fordi det er blevet lidt mat at se på, så kan det være, at det trænger til en omgang ny olie. Det er ikke til at undgå, at sildebensbordet har brug for en opfriskning engang imellem. Hvor tit, det skal til, er svært at sige alt efter, hvor tit du bruger sildebordet, og hvor meget / hvor hårdt det bliver vasket.

En ting er dog sikkert: Det vil skulle have noget vedligeholdelse engang imellem.

Oliebehandling Sildebensbord

Det optimale vil være, at man giver sit sildebensbord olie 3-4 gange om året. Mindre kan også gøre det alt efter behov. Det vigtigste er blot, at man får det vedligeholdt, så man er med til at forlænge bordets levetid samt at holde udseendet nyt at se på. Det er lige som os andre. Vi skal også have en opfriskning engang imellem.

vedligeholde sildebensbord

Vedligeholdelse af sildebensbordet

En god ting er at bruge en skånsom sæbe, når man tørrer sildebordet af. På den måde fjerner man mindre af den olie, man påfører ved overfladebehandling.

Når jeg skal vedligeholde vores sildebensbord, så går jeg ud fra nogle trin. Kommer man dem alle igennem, er man efter behandling den lykkelige ejer af et helt nyt sildebensbord.

Trinnene til at vedligeholde af sildebensbord er følgende:

1. Rengør plankebordet (eller konstater, at bordet er rent)

2. Slib bordet (kun, hvis det er nødvendigt – træet er ru)

3. Påfør olie på plankebordet i et jævnt tynd lag (husk klud i pose)

4. Tør det overskydende olie af efter 15-20 minutter (husk klud i pose)

5. Lad plankebordet tørre 12-24 timer for at hærde helt op

6. Vær glad; nu har du et helt nyt plankebord igen

 

spisebord kategori svanel

Trin 1

Ja det vil jeg ikke bruge for lang tid på at gå i dybden med. Sørg for, at bordet er rent, inden du går i gang. Det er ikke nemt at få bordet til at shine, hvis der ligger en omgang kødsovs fordelt ud over bordet. Er det rent, så er du hurtig videre.

Trin 2

Det er kun noget der anbefales, hvis det er nødvendigt i forhold til din vedligeholdelse af sildebensbordet. Hvornår er det så nødvendigt? Det er det, hvis bordet er ru at røre ved. Har du haft spildt noget væske på bordet, og det har fået lov at ligge eller andet, der har været hård ved bordet, vil du kunne mærke, at træet har rejst sig og er ru at røre ved. Så kan du tage noget fint sandpapir og gå henover for at få bordet glat og lækkert igen. Igen, det er kun nødvendigt, hvis bordet føles ru. Mærk efter om det er nødvendigt.

Trin 3

Først vil jeg starte med at sige, at når man giver olie, er det vigtigste, at kluden kommer i en pose med vand i, bind en knude og få den ud i skraldespanden. Møbelolie er selvantændende og kan derfor begynde at brænde, og ja det kan sagtens lade sig gøre. Når der ellers er styr på det, så starter du med at give dit sildebensbord olie. Påfør olien i et tynd lag udover hele sildebordet. Når man snakker vedligeholdelse af sildebensbord, så er det dette her punkt med til at gøre den store forskel. Her får du virkelig bordet til at shine igen. Husk så vidt muligt at påføre olien med træet åreretning.

Brug en gammel bomulds klud, en gammel undertrøje eller hvad du lige har.

Det er vigtigt, at man ikke fedter alt for meget med olien, men får det påført på sildebordet med det samme, så man ikke får løbere. Når du er færdig og har et tynd lag olie udover hele bordet, tager du en pause på 15-20 minutter.

Trin 4

Når olien har siddet 15-20 minutter, skal du tørre olien af igen. Det er vigtigt, at du gør det efter de 15-20 minutter, hvis du vil undgå, at dit sildebensbord kan få en gummioverflade. Det skal af, inden olien hærder op. Ved at tørre olien af igen, er man sikker på at få en jævn og lækker overflade. Det kan være en god ide at polere olien af. Det kan være med til at give en glattere overflade.  Igen husk at få kluden i en pose med vand.

Trin 5

Det er den nemme proces. Du skal vente 12-24 timer med at bruge dit sildebensbord, idet olien så er hærdet op. Derfor kan det være en god ide at vente til om aftenen med at give sildebordet olie. Så kan det stå natten over.

Trin 6

Vær glad for, at du igen har fået et nyt og lækkert sildebensbord. Vær glad over, at du har et levende spisebord, som kan have et langt liv, hvis man ellers bare passer på det.

Jeg håber, at du har fået et bord, du er glad for. Har du ikke et sildebensbord endnu, kan du altid kigge på vores sildebensbord.

Kunne du godt tænke dig at få guiden i en video, har vi også lavet en video, hvor vi viser, hvordan man giver et sildebensbord en omgang vedligeholdelse. Den kan du finde her.

vedligehold sildebensbord youtube

// Anders Svanborg | Møbelsnedker

anders svanborg profilbillede