...
Loading...
Produktet tilføjes til kurven - vent venligst

Dette kan tage op til 20 sekunder

Gratis levering på ordrer over 299 DKK

Vedligehold plankebord

Skal dit plankebord være nyt igen kan jeg kun sige; vedligehold plankebord. Det er ikke noget, der behøver at tage flere dage at gøre. Det kan bare være en lille rutine, man måske gør et par gange om året – eller en gang i kvartalet alt efter ens behov. Er man typen, der nærmest ikke tør bruge sit bord, hvis nu der skulle komme krummer på, eller typen, som undertegnede, der har små børn og et heftigt forbrug af plankebord, så er det en rigtig god ide at tænke på vedligehold plankebord.

Vedligeholdelse i hverdagen

Det er selvfølgelig vigtigt at holde ens plankebord rent, men det behøver jeg nok ikke at belære dig om. Grundlæggende hygiejne for at undgå madrester, spildt vand, eller hvad der kan komme på bordet, er ikke godt. Skulle der komme noget på bordet, hvilket der jo nok gør engang imellem, så er det ganske fint at holde det rent med en opvredet klud. Det er en god ide at bruge en skånsom sæbe, gerne en neutral sæbe, da sæbe med tiden vil tage olien. Er man ikke typen, der bruger neutral sæbe, så kan man også gøre rent med almindelig sæbe. Jeg vil sige, at det er bedre end at lade madresterne ligge. Det, der er med det, er, at man oftere skal give sit plankebord en vedligeholdelse, men det er der jo også fordele i. Plankebordet kommer til at ligne et nyt bord efter din vedligeholdelse af plankebordet.

Vedligeholdelse af plankebord trin for trin

Ikke mere snak; nu skal du i gang med at shine dit plankebord op. Som nævnt, er det er et spørgsmål om behov, hvor tit du vil gøre det. Selv gør jeg det et par gange om året. I bedste madopskrift stil får du lige en simpelt punkt guide omkring vedligehold plankebord. Længere nede er det trin for trin uddybet, hvad der skal gøres.

1. Rengør plankebordet (eller konstater, at bordet er rent)

2. Slib bordet (kun, hvis det er nødvendigt – træet er ru)

3. Påfør olie på plankebordet i et jævnt tynd lag (husk klud i pose)

4. Tør det overskydende olie af efter 15-20 minutter (husk klud i pose)

5. Lad plankebordet tørre 12-24 timer for at hærde helt op

6. Vær glad; nu har du et helt nyt plankebord igen.

 

Trin 1

Start med at få bordet gjort ren med en opvredet klud, hvis der skulle være noget på bordet. Er det helt skinnende og ren, behøver du ikke at gøre noget.

Trin 2

Dette punkt behøver du ikke at gøre hver gang, men mærk efter, om træets skulle have rejst sig nogle steder. Det gør det, hvis olien er ved at være væk, og der kommer vand på træet, idet det så vil rejse sig og blive lidt ru. Er det tilfældet på dit plankebord, vil jeg tage noget korn 180 +- lidt alt efter, hvad du har og så give plankebordet en hurlig let omgang med sandpapiret for at gøre det helt lækkert.

Som nævnt er trin 2 ikke noget der skal gøres hver gang. Det er nok mest, hvis det er meget lang tid siden, den har fået noget kærlighed. Holder du løbende vedligehold plankebord, så burde trin 2 ikke være nødvendig.

vedligeholdelse plankebord pudse

Trin 3

Inden jeg fortæller omkring påføring af olie, vil jeg lige skynde mig at komme med en meget VIGTIG info; Klude med olie på SKAL i en pose, efter den har været brugt, og posen skal bindes tæt og gerne med lidt vand i posen. Klude og træolie er egentlig en dårlig kombi, da det gerne vil selvantænde, og tænker du, om det nu kan ske, kan jeg kun sige JA, det kan det, og mange møbelfabrikker igennem tiden er brændt ned grundet en eller anden person har haft samme tanke om, om det nu kan ske. Så meget vigtigt ved vedligeholdelse af plankebord; efter brug af klud skal den i en lufttæt pose helst uden luft og med vand i med kluden og ud i den store skraldespand med det samme.

Der skal påføres olie på plankebordet. Det er vigtigt at bruge en god træolie gerne med hærder i, så olien hærder op og bliver hård, så holder olien bedre. Har du købt et plankebord her hos Svanel, så er det overfladebehandlet med Skovgaard & Frydensberg natur olie, og vi anbefaler, at du bruger den samme olie. Er dit bord andet sted fra og ved du ikke, hvilken olie der er blevet brugt, kan det være en god ide at undersøge, hvilken olie der er brugt, så du påfører den samme olie. Er det en umulighed at finde ud af, så kan man godt påføre den olie, man ønsker. En god ide er så bare at blive ved med at bruge den samme olie.

Tag en klud, gerne en bomuldsklud. Selv bruger jeg mine gamle underbukser til det. Det er helt klart det, der suger bedst. Så påfører du olie på dit plankebord. Det er vigtigt at få det smurt godt ud i et jævnt lag. Det er ikke noget, man skal stå at fedte med alt for længe, da det godt kan give lidt løbere, hvis man er meget langsom.

vedligeholdelse plankebord olie

Trin 4

Når der er gået en 15-20 minutter, skal du tørre olien af igen, inden olien hærder op. Det er vigtigt at gøre det efter de 15-20 minutter, så olien stadig er våd. Igen brug en god bomuldsklud, eller hvad du har liggende.

Trin 5

Det er den nemme proces. Det er at vente. Når der er gået 12-24 timer, så er olien hærdet op, og bordet kan bruges igen og skulle gerne være som nyt. Engang imellem kan man tage en meget fin klud og så ligesom polerer bordet op. Så kan du rigtig få bordet til at skinne. Det er ikke noget, jeg anbefaler at gøre hver gang, men til særlige lejligheder gør jeg det da selv, når svigermor og andre prominente mennesker er på besøg.

vedligeholdelse af plankebord

Trin 6

Bare vær glad ved tanken om, at det er fantastisk at have et bord, der er så levende, at man altid kan have et nyt spisebord. Det kræver bare lidt vedligeholdelse af sit plankebord.

Et plankebord er jo et levende materiale og kan med tiden godt arbejde lidt. Med det mener jeg, at træet kan slå sig lidt og evt. give en lille sprække. Ligeledes kan årstiderne også være hårde ved ens træ, herunder skiftende luftfugtigheder. Tager man sine forholdsregler, kan man reducere risikoen. Det er vigtigt, at det træ, plankebordet er lavet af, er ordentligt møbel tørt. Vores træ har en luftfugtighed på mellem 8-10 %, som er det anbefalede. Bordet må helst ikke stå steder med alt for mange temperaturforskelle.

Jeg håber, at det har gjort lykke, at du har fået en omgang vedligeholdelse af plankebord. Har du ikke noget plankebord, men er landet her, fordi du er i en søgen efter det perfekte plankebord, så kan du se vores plankebord her.

 

// Anders Svanborg | Møbelsnedker

anders svanborg profilbillede