...
Loading...
Produktet tilføjes til kurven - vent venligst

Dette kan tage op til 20 sekunder

Gratis levering på ordrer over 299 DKK

Oliebehandling af træ

Giv dine møbler nyt liv med en oliebehandling til træ. Du vil opleve, hvor stor en forskel en oliebehandling vil kunne give træet. Du vil kunne se en glød træde frem i træet ved påføring af træolien. Om du har et gammelt møbel, du ønsker at give et nyt liv, eller et nyt møbel, du vil give en stærk overfladebehandling, er det en rigtig god ide med oliebehandling af træ. Du ser herunder et eksempel på før og efter påføring af olie på egetræ. Du ser, hvordan træets glød bliver synliggjort.

svanel logo med og uden olie

Vask møblet inden oliebehandling af træ

Det første, du skal sikre dig inden oliebehandling af træ, er, at overfladen er ren og fri for støv. Er overfladen ikke ren og fri for støv, er det en rigtig god ide at tage sig tiden til at få styr på det.

Skal du oliebehandle et møbel, som er blevet lidt træt at se på, men tidligere har fået noget olie, er det vigtigt at få vasket møblet rigtig god ned. Derefter giver man træet en let slibning med fint sandpapir. Husk at få støvet af bagefter med en børste eller luft fra en kompressor.

Er det et nyt møbel, som ikke tidligere har modtaget en oliebehandling, skal du, som tidligere nævnt, være opmærksom på, at det er rent og fri for støv.

Når der er styr på det, kan du begynde med oliebehandling af træ.

Mange varianter af træolie til oliebehandling

Træolie findes i mange forskellige varianter, og det er svært at sige, hvilken olie der er bedst. Vi bruger indendørs træolie fra Skovgaard og Frydensberg. Den er vi rigtig glade for at bruge. Mange andre olier er garanteret lige så gode. Det er en stærk olie, som trækker ind og giver træet en stærk overflade og frembringer den naturlige flotte glød, der er i træet.

Inden påføring af olien

Inden du begynder påføring af olien, skal du have en klud, du kan påføre med. Jeg selv bruger, hvad jeg kan komme i nærheden af af gamle lagner, t-shirts, undertrøjer, eller hvad man lige har liggende. Det, der er med olie, er, at det er antændeligt, så man skal være meget opmærksom på at skaffe sig af med kludene. Når du er færdig med din oliebehandling af træ, så skal kluden i en lille pose, du binder en knude på og så ud i skraldespanden. Det, der er vigtigt, er, at kluden ikke får il, da det er det, der kan få den til at brænde. Er man uheldig, skal der ikke lang tid til for, at den kan begynde at brænde.

Påføring af olie

Så startes oliebehandling af træ: Du påfører olien på træet. Du sikrer dig, at olien kommer på alle kanter og kroge, der er på møblet. Når du er færdig, venter du 20 minutter og fjerner den overskydende olie igen med en ren klud. Der kan være forskel fra producent til producent for, hvor lang tid de foreskriver, at olien skal sidde, inden man fjerner den overskydende olie igen.

påføring af olie

Tørretider ved oliebehandling

Så skal træet have lov til at tørre, inden man kan komme videre med det. Man kan vente en 4-5 timer, men jeg har bedst erfaring med, at man venter til dagen efter, så man er sikker på, træet er tørret helt ind.

Mellemslibning af træet

Træet slibes med enten vådeslibepapir eller en slibesvamp. Det er vigtigt, du sliber langs årerne på træet. Du tørrer overfladen ren med en klud for at få støv væk fra overfladen. Derefter starter du processen forfra med at smøre olie udover møblet igen og tørre det overskydende af efter 20 minutter.

Igen vil nogle producenter skrive, at processen skal foretages flere gange. Med den olie, jeg bruger, er det nok at gøre processen de omtalte to gange. Man må prøve sig frem og se, om træet er mættet, eller om det skal have flere omgange. Det kan være en god ide, at man til slut, når træet er tørt, polerer med en bomuldsklud for at give træet en blankere overflade.

Lad din oliebehandling af træ tørre

Derefter er det vigtigt, at man har lidt tålmodighed og lader træet helt affugte, så din oliebehandling af træ hærder op og bliver tør og stærk. Der kan nemt gå et par dage, før det er hærdet helt op, og du ville kunne tage dit "nye" møbel i brug.

Oliebehandling skaber glæde

Jeg håber, du bliver glad for det nye møbel. Hvis du har det ligesom jeg selv, vil du opleve en stor glæde ved påføring af olien. Vi udfører en oliebehandling af træ til alle vores møbler. Du kan eventuelt lade dig inspirere af vores møbler og se, hvad en overfladebehandling kan gøre. Du skal være velkommen til at kigge rundt. Kunne du lide artiklen, har vi mange andre artikler, hvor du kan finde inspiration.

// Anders Svanborg | Møbelsnedker

anders svanborg profilbillede