...
Loading...
Produktet tilføjes til kurven - vent venligst

Dette kan tage op til 20 sekunder

Gratis levering på ordrer over 299 DKK

Fliser badeværelse

Jeg, Maja, havde glædet mig rigtig meget til fliser badeværelse 🙂 Det var blandt andet en af de ting jeg havde set meget frem til at skulle igang med. Det er på trods af, at jeg kun har meget lidt erfaring med det erhverv. Anders og jeg vidste på forhånd, at vi selvfølgelig skulle have klinker på badeværelset, så vi blev enige om, at én af os hellere måtte øve os lidt på forhånd. Når det drejer sig om fingersnilde, tålmodig og præcision, så trækker jeg det længste strå herhjemme, så vi blev hurtigt enige om, at jeg skulle tage teten med fliserne 😉

hvordan sætter man fliser op i badeværelset

Hvordan sætter man fliser op

Hvordan sætter man fliser op? Det spurgte vi også hinanden om. Jeg havde lavet en liste over hvad jeg skulle og hvad der skulle bruges dertil. Først skulle vi have fat i alle materialer for at kunne komme igang, ligeledes skulle vi have styr på hvad vi manglede af værktøj. Vi skulle bruge et flisefugesæt, en mureske, tandspartel og et røreværk til at sætte i skruemaskinen. Desuden ville vi få brug for et bor til vinkelsliberen. Den skulle vi bruge til at lave huller i klinkerne til hvor der var gjort klar til brusearmaturet.

Sætte fliser op

For at kunne komme igang med at sætte fliser op, er det som så meget andet fundamentet der er det afgørende. Jeg fik derfor Anders til at lave et fundament, som jeg kunne starte fra, sådan at jeg var sikker på at fliserne ville komme til at sidde helt lige, og dermed heller ikke skride for mig i processen. Anders monterende pladerne til fundamentet med skuretvinger, så vi var fri for at skulle skrue i væggen og derved ødelægge vådrumssikringen. I vores bruseniche var der på forhånd klargjort med en vådrumssikring, for at vi kunne spare tid på det. Har I ikke allerede klargjort med vådrumssikring, skal dette gøres som det første.

Materialeliste

For at gøre det lidt mere overskueligt, har jeg stillet op i punkter hvad vi har gjort og hvad der skal bruges dertil.

Få fat i materialer og værktøj

Materialer

  • Vægfliser
  • Gulvfliser
  • Sokkelfliser
  • Flise lim
  • Fugemasse (kan vælges i flere farver)
  • Silikonefuge (kan vælges i flere farver)
  • Flise krydser
  • Pind til sokkel (til at starte ud fra)
  • Sulfosæbe (blandes i vandet når der laves silikone- og akrylfuge)
  • Eddike

Værktøj

Vi tager forbehold for at vi har glemt at skrive noget på listen 🙂

Opsætning af vægfliser - start med en sokkel

Ved opsætning af fliser skal man holde tungen lige i munden. Vi lavede en sokkel hvorfra vi kunne starte med at sætte fliserne op, sådan vi var sikre på at starte opsætningen af fliser i vater. Havde man bare startet fra bunden og op, ville man komme ud for at det hele bliver skævt, da der er fald på gulvet ned mod afløbet. Anders fastgjorde pladerne med vores skruetvinger, så vi ikke skulle lave huller i gummimembranen.

Det er lidt kryptisk og forklare hvor sokkelen skal placeres, men nu prøver jeg alligevel. Gulvet har en hældning, således at vandet vil rende naturligt ned i afløbet. Hældningen er selvfølgelig størst inde ved afløbet, og det er her man skal måle fra, når sokkelen skal opsættes. Sokkelen skal placeres således, at der inderst i brusenichen er plads til en hel flise + plads til en fugekant både forneden og foroven. Vores fuge var 3 mm, da vi havde købt flisekryds i den størrelse. Regnestykket hedder derfor flisehøjde + 3 mm + 3 mm. Nu kender du højden på sokkelen ved inderste flise. Brættet placeres nu, så den er i vater. Den nederste fugekant ned mod gulvet vil derfor hele tiden være lig 3 mm, selvom der er fald på gulvet, da du måler og skærer de øvrige fliser ned til kanten til. På den måde undgår du at få en fuge som ellers ville blive støre og støre ind mod afløbet. Det var en længere forklaring, men jeg håber at det giver mening.

opsætning af fliser badeværelse

Opsætning af fliser på væg med fliselim

Start med at blande fliselimen. Læs på pakken i forhold til blandingforhold og tørre tider. Vi havde købt et lille røreværk der passede i en skruemaskine. Det gjorde det nemt at blande fliselimen. Fliselimen smøres på væggen ved brug af en tandspartel, brug en murske til at fodre din tandspartel med fliselim.

badeværelse klinker

Hvor starter man ved opsætning af fliser badeværelse

Hvis du skal sætte fliser op både på væggen og på gulvet, så er det vigtigt at starte på væggen, da du kan lægge gulvfliserne mens vægfliserne tørrer - og ikke omvendt 🙂 Jeg startede med at sætte fliser op på bagvæggen, og der er det vigtigt at starte med at sætte midten af første flise på midten af væggen. På den måde sørger du for at få de skårede fliser ude i hjørnerne.

Når du sætter fliser op på siderne, så er det derimod vigtigt at starte udefra og slutte inde i hjørnet. På den måde samler du igen de skårede fliser inde i hjørnet. Brug et vaterpas til hele tiden at sikre at fliserne sidder i lod og vater.

Jeg smurte lidt fliselim på af gangen, så det ikke nåede at tørre ud for mig.  Man får hurtig en fornemmelse for hvor meget man kan smøre på inden den bliver tør. Husk at bruge flisekrydserne mellem alle fliser for konstant at holde den rigtige afstand. Det giver absolut det pæneste resultat.  Det er desuden også vigtigt hele tiden at smøre et lige så tykt lag fliselim på væggen, således at fliserne ikke kommer til at bule. Det skal gerne være sådan, at når du til sidst kører en hånd henover fliserne, at der ikke er nogle fliser som stikker længere ud end andre.

Til at lave de huller der skulle være ved brusearmaturet købte vi et kopbor der passede til en vinkelsliber. Sørg for at få det målt præcist ud så man ikke kan se hullerne når armaturet er monteret. Anders brugte nogle skruetvinger til at holde klinken fast med, så det ikke gik udover fingrene hvis klinken skulle skride.

klinker tilpasning

Hold fliserne rene

Sørg for hele tiden at tørre fliselim af dine fliser, hvis det er kommet på ydersiden, da det kan ødelægge flisernes overflade. Tør det væk med en våd svamp som du har stående i en spand vand.

Når du har sat alle fliser op og de har sat sig, så kan du begynde at blande fugemassen op. Det blandes på samme måde som fliselimen, ligesom fliselimen kan du læse på pakken omkring blandingsforhold og tørre tider.

Fugemasse på dine badeværelses klinker

Når du har fjernet alle flisekryds, handler det om at få smurt fugemassen ind i alle fugerne. Jeg kan godt lide at smøre lidt for meget fugemasse på, da jeg bagefter har muligheden for at vaske det af igen. Det er besværligt bagefter at skulle tilføje mere fugemasse, fordi der var kommet for lidt på. Her gør det altså ikke noget af fugemassen kommer ud på fliserne, da det skal tørres væk bagefter. Vær opmærksom omkring konsistensen på fugemassen. Jeg kan bedst lide og arbejde med en fugemasse som ikke er for tyk, da den er nemmere at arbejde ind i fugerne.

opsætning af fliser badeværelse rengøring

Fugemasse til klinker badeværelse

Der skal bruges et fugebræt til at få trukket fugemassen henover fliserne og derved få fugemassen ind i fugerne. Det nemmeste, og det som også giver det pæneste resultat, er at trække fugebrættet diagonalt henover fliserne. Vær meget opmærksom på at der ikke kommer trælse bobler og skæve fuger. Det er nemmest at rette det når du er igang. Du skal iøvrigt være opmærksom på IKKE at komme fugemasse ind i de to hjørner, da de skal udfyldes med silikonefuge

Når du har fået fugemasse ind i alle fugerne, undtagen hjørnerne, så skal du vente til fugen har sat sig. Det er meget forskelligt hvor lang tid man skal vente, men hellere begynd og vask af for tidligt end for sent. Kommer du for sent igang med at vaske det overskydende fugemasse af, så skal der bruges enormt mange kræfter, og fugemassen kan også ødelægge overfladen på fliserne. Selv tror jeg at jeg ventede 20 minutter, og så begyndte jeg at vaske det overskydende fugemasse af og gøre alle fugerne pæne med en våd svamp.

Derefter lod jeg det tørre helt og til sidst lavede jeg en slut rengøring først med vand og derefter med ganske almindelig mad eddike. Eddike er godt til at tage det sidste hvide lag fugemasse.

Silikonefuge i hjørnerne

Fugen i de to indvendige hjørner samt fugen i top og bund skal udfyldes med en silikonefuge. Husk at købe silikonefugen og fugemassen i samme mærke, for så vælger du blot den samme farve. Det er nok en smagssag om man laver fugen med eller uden malertape. Laver man fugen uden malertape er man sikker på at fugen ikke sidder fast i tapen. Vi brugte malertape, da Anders bedst kunne lide at arbejde med tape.

Silikonefugen påføres med en fugepistol. Prøv at lave resultatet så godt som muligt med fugepistolen, så er det noget nemmere at glitte det efter. Anders brugte en træfuge pind, man kan også få dem i gummi, det er en smagsag hvad man er til. Det er meget vigtigt at få sulfosæbe ned i vandet hvor man har sine fugepinde, da det er sulfoen der gør at fugen er til at arbejde med og dermed gøre den glat og pæn.

valg af klinker

Valg af klinker

Vi valgte aflange klinker ind til vores brusevæg samt væggen hvor det væghængte toilet var. Klinkerne var unika, så der var ikke to klinker der var ens. Det var med til at give et fantastisk farvespil på væggen. Til vores gulv valgte vi terrazzo klinker. Vi valgte at købe sokkelfliser, frem for at skære nogen selv, da det laver en pæn afslutning.

gulvfliser badeværelse

Fuge klinker

Som nævnt tidligere så skal man bruge en silikonefuge inde i brusehjørnet, sådan at det er vandtæt. Ved steder hvor der ikke er et vådområde, må man gerne bruge akrylfuge. Det valgte vi at bruge op af væggen, da vi syntes at det blev pænere, da vi så kunne male fugen samme farve som væggen. Her kan du se et billede af hvor vi har fuget den ene side og taget maler tapen af. Malertapen tages af lige bagefter du er færdig med at fuge. Du vil opdage, at det også er noget nemmere at styre en akrylfuge fremfor en silikonefuge 🙂

fuge klinker

Gulvfliser badeværelse

Når du skal montere gulvfliser på dit badeværelse er det samme fremgangsmåde som ved klinker inde i brusenichen. Start i det ene hjørne og arbejd dig ud fra det.

hvordan sætter man fliser op

Hvordan sætter man fliser op i badeværelset

Her kommer det listet op i punktform

1. Klargør væggen

2. Lav en sokkel du kan starte på

3. Bland fliselim

4. Sætte fliserne op

5. Rengøre fliserne (fjern fliselim)

6. Blande fugemasse

7. Smøre fugemasse ind i fugerne

8. Vask fliserne og gør fugerne pæne

9. Påfør silikonefuge

10. Nyde det flotte resultat 🙂

fliser badeværelse

How to fliser

Jeg håber at du kan sætte flueben ved how to fliser nu 🙂 Der er mange processer og mange ting som kan gå galt. Jeg har prøvet at give min beskrivelse af hvordan jeg har gjort. Skal du igang, vil jeg ønske dig rigtig god arbejdslyst og minde dig om at det faktisk er ret sjovt og mega fedt bagefter, når du er færdig 🙂

Kunne du tænke dig at få alle vores bedste billeder af vores sommerhus i en samlet PDF, så kan du tilmelde dig her. Så vil du modtage dem efter at Sommerdrømme har været sendt på TV2.

Du vil modtage vores nyhedsbrev ved tilmelding. Du kan til enhver tid afmelde dig vores nyhedsbrev. Tilmeldingen er uforpligtende. Ved tilmelding vil du også modtage markedsføring og salg fra os.
// Maja Svanborg | Grafisk Designer & Sommerdrømmer

maja svanborg profilbillede